13 December 2017, 04:35

Життя триває. Знайомство з учасниками: Луганське обласне відділення КВУ

Ми продовжуємо підводити підсумки проекту "Життя триває: інтеграція внутрішньо переміщених осіб в сільські громади".

Як ми і обіцяли, розповімо більш детально про учасників та партнерів проекту, цікаві кейси та результати.

Отже першими хочеться згадати наших партнерів з Луганщини. Ця організація має багаторічний досвід правозахисної діяльності, вже кілька разів працювала в спільних проектах з ГО МАРТІН-клуб. Наша дружба триває близько 10 років і за цей час ми встигли багато разів впевнитися в тому, що співпраця громадських організацій може приносити в рази більше користі, якщо досвід та можливості поєднати.

Йдеться про Луганське обласне відділення Комітету видорців України. Наразі організація розташована в Северодонецьку.

Попри те, що КВУ не надає зазвичай соціальних послуг, наші партнери змогли поставити для себе наступні задачі та виконати їх

Більш того, вони змогли побудувати ефективну співпрацю в інтересах ВПО з місцевими органами влади.

Ця робота зробила можливим створення в селі Невському Кремінського району особливого мікроклімату - дуже сприятливих умов для проживання родин переселенців з дітьми. В селі є фермерські господарства, які надають переселенцям робочі місця, є школа, дитячий садок, вся необхідна для життя інфраструктура. А одним з найважливіших кроків стало рішення про створення на базі порожнього гуртожитку соціального готелю для переселенців. 12 житлових кімнат та велика площа для спільних активностей. Наразі проект схвалений і в гуртожитку розпочинаються ремонтні роботи.

 

 

Під опікою наших Северодонецьких партнерів опинилися кілька родин, яким окрім консультаційної допомоги, надали соціальну підтримку, знайшли тимчасове житло, допомогли з працевлаштуванням, облаштуванням побуту.

Одна з таких родин - родина Холод, де разом з батьками (мама має інвалідність) зі зруйнованого будинку до Невського переїхали двоє дітей.

Загалом результати роботи за два роки в Северодонецьку виглядають так:

Важливо також зауважити, що завдяки онлайн-ресурсу, яким володіє організація, порталу svsever.lg.ua вдалося залучити місцеву громаду до допомоги родинам переселенців. Було організовано збір необхідних речей, люди з готовністю відгукнулися і приймали найактивнішу участь в долях родин ВПО.

Також завдяки сайту та оголошенням в місцевій пресі, які давала КВУ, було безліч звернень з приводу юридичних проблем. Людям допомагали з відновленням документів, втрачених соціальних виплат, консультували щодо алгоритму дій для вирішення юридичних питань.

Наразі КВУ тримає в полі зору ремонтні роботи соціального гуртожитку для переселенців та продовжує підтримувати родини, які підтримували два роки.