16 December 2017, 02:37

Життя триває. Знайомство з учасниками: благодійний фонд "Пілігрим"

Наступна розповідь про партнера, який працював в одночас у двох областях - Донецькій - в Маріуполі, та Запорізькій - у Запоріжжі та Бердянську.

Йдеться про благодійний фонд "Пілігрим" та його представників, які, переіхавши до Запоріжжя продовжили займатись соціальною роботою.

Про "Пілігрим" багато розповідати не треба. Ім'я багатодітного пастора Генадія Можненко та його реабілітаційного центру для дітей добре знають не лише в Україні, а й по всьому світу. З початком воєнних дій "Пілігрим" значно активізував роботу. Саме їх реабілітаційні центри в Маріуполі та поблизу нього зустрічали наляканих людей, які бігли світ за очі. Приймали всіх, задіяли всі можливі ресурси для того, щоб жоден вимушений мігрант не отримав відмову. Були періоди, коли люди облаштовували спальні місця на підлозі, частіше за все це були самі пастори. Не таємниця, що саме протестанти зазнали жорстоких утисків після приходу так званого "руського миру". 

Одним з таких пасторів став Олександр Леменков. Разом з дружиною Зинаїдою вони змушені були покинути реабілітаційний центр для хімічно залежних людей в Єнакієвому та вирушити до своїх колег та друзів до Маріуполя. Пізніше родина пастора разом з кількома родинами переселенців переїхала до Запоріжжя. Тут вони продовжили свою роботу.

Маріуполь - прифронтове місто, тому кілька разів правозахисний готель та реабілітаційні центри "Пілігриму" змушені були евакуйуватись подалі від лінії бойових дій. Це вдалося завдяки допомозі дружніх церков, які надавали приміщення в інших регіонах для тимчасового перебування людей. Але і вдома і в евакуації для жителів центрів намагалися організувати самозайнятість. Клієнти "Пілігриму" освоїли не одну професію - від вирощування розсади та овочів до перукарської справи та нігтьового сервісу. 

Окрему увагу завжди приділяли допомозі багатодітним та прийомним сім'ям - це завжди було пріоритетом роботи БФ "Пілігрим".

 

 

Насьогодні робота в Маріуполі, прилеглих селах та Запоріжжі продовжується в різних форматах. Це і вулична робота з безпритульними людьми, і життєдіяльність реабілітаційних центрів - дитячих та родинних, хоспіс для самотніх літніх людей, підтримка багатодітних та прийомних сімей.