06 September 2023, 02:43

Як працює мобільна бригада

Нещодавно до мобільної бригади Кам’янського звернулась жінка з проханням забрати її у безпечне місце разом з дорослою донькою, яка приїхала до неї погостювати.

Як повідомила клієнтка, сварка трапилась між нею та її чоловіком, який зловживає алкоголем, починає поводити себе по-хамськи: принижує, ображає та погрожує фізичним насильством. Світлана *ім’я змінено* каже, що коли починались стосунки, чоловік був чудовим - дбав про родину, піклувався та дарував квіти, вона була щасливою.

Але ситуація змінилась і клієнтка була вимушена звернутися до поліції після того, як кривдник став погрожувати її донці, заходити до неї у кімнату та ігнорував прохання вийти. Клієнтка акцентувала на тому, що вони намагались не говорити з агресором і просто йшли до іншої кімнати, але чоловік все одно шукав причину для конфлікту. Світлана увесь час намагалась уникати сварки, але після чергового конфлікту ухвалила для себе непросте, але єдине правильне рішення, – звернутись до мобільної бригади соціально-психологічної допомоги.

Мобільна бригада доставила мати й доньку у безпечне місце, дівчатам видали сертифікат на придбання продуктів, організували зустріч з юристкою та психологічну консультацію. Пізніше донька захотіла повернутися до свого міста. Мобільна бригада супроводжувала її до вокзалу та посадила на потяг. Мати залишилась ще на деякий час у кризовій кімнаті. Жінка для себе розробила план дій та зрозуміла як діяти далі, адже жила в постійному страху та стресі і просто не мала часу та не знала, що робити. Вона повернулась до свого приміщення у супроводі мобільної бригади, щоб безпечно забрати свої речі та документи.

Наразі клієнтка виїжджає в інше місто та знає, що у будь-якому куточку країни також є мобільні бригади, які завжди можуть прийти на допомогу.

Мобільні бригади працюють за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, у координації з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством соціальної політики України. Послуги мобільних бригад у Кам’янському надаються завдяки фінансовій підтримці уряду США (Бюро USAID з питань гуманітарної допомоги) через виконавчого партнера, громадську організацію «МАРТІН-клуб»