23 Червень 2023, 11:43

“Рожева Панама” - безпечний простір, який повертає дітям дитинство

З 1 червня ГО “МАРТІН-клуб” відновив роботу безпечний простір для дітей в часи війни “Рожева Панама”. Фінансову підтримку для цього надав Rotary Club Offenbach-Dreieich. Це організація з довгою та успішною благодійною історією, заснована 17 березня 1970 року. 

Наша задача - повернути дитинство дітям, травмованим війною, - кажуть учасники команди проєкту. Це молоді люди від 20 до 35 років, які працюють з дітьми від 4 до 16 років. 

Безпечний простір денного перебування приймає дітей з родин ВПО і людей допоміжних професій (медиків, соціальних працівників, поліцейських, волонтерів, рятувальників, журналістів тощо). Переважно це діти, які або втратили домівки та звичне середовище, знищене ворожими обстрілами, або були змушені евакуюватися разом з батьками (опікунами) ще у 2014 або 2022 році, напередодні окупації Луганської і частково Донецької і Херсонської областей. 

“Рожева Панама” - це простір, де діти можуть перебувати протягом кількох годин, поки їхні батьки на роботі,в пошуках роботи або у справах, отримати гаряче харчування, грати, співати, малювати, спілкуватися з однолітками. Таким чином команда простору створює умови для соціалізації та інтеграції дітей в умовах евакуації. За потреби дитина може займатися з логопедом або корекційним педагогом, отримати консультацію психолога або курс психотерапії. 

У просторі працює постійний персонал і залучені фахівці: соціальні педагоги, логопединя, вчителька англійської мови для малюків, арт-терапевти ( театральний педагог, викладачка музики і вокалу). Також допомагають волонтери - студенти педагогічного коледжа. Майстер-класи, ігри - настільні та рухливі, активне обговорення цікавих тем, співанки і читанки - день у “Рожевій Панамі” насичений і цикавий. Маємо вже перші відгуки від дорослих: 

Ви робите щось неймовірне для наших діток , даєте їм можливість почувати себе по справжньому дітьми , дуже вдячна всім хто допомогає! - написала мама п’ятирічного Артема з Нікополя. 

Чудові заходи, хлопці просто у захваті, тільки й розмов, що про “Панаму” - фідбек від мами Ярослава і Влада з Мелітополя. 

Персонал простору оцінює потреби кожної дитини через анкетування батьків (опікунів) або особисту бесіду. Бачимо вже зараз, що крім освітніх і культурних послуг родини потребують і гуманітарної допомоги - канцелярії, їжі, ліків, гігієнічних засобів. Намагаємось поступово вирішити і ці питання через залучення інших сервісів ГО “МАРТІН-клуб”. 

Простір приймає 15-30 дітей п’ять днів на тиждень (понеділок-п’ятниця). За час роботи “Рожева Панама” надала послуги денного перебування 34 дітям з родин ВПО або допоміжних професій (вік - 4-13 років).  Іще 30 дітей відвідали окремі заняття без денного перебування. Загалом заповнено 90 електронних анкет. 80% дітей потребують денного перебування у центрі разом із розвиваючими заняттями. 90% із них - це діти із родин переселенців. Найбільший попит - для дітей 5-7 років, які ще не ходять до школи. Вони опиняються в групі ризику, бо втратили можливість розвитку відповідно до віку. 

Наші досягнення: 

за спостереженнями соціальних педагогів багато дітей мають зрушення в комунікаціях, зниження рівня тривожності (у батьків також), покращення поведінки

за відгуками батьків, діти щасливі від перебування у центрі, охоче діляться враженнями, прагнуть повернутися до занять у “Рожевій Панамі” та спілкування з педагогами;

чотири мами-одиначки з числа ВПО за цей час змогли відвідати лікарів і отримати стаціонарні медичні послуги;

дві мами влаштувалися на офіційну роботу. 

 

Телефон простору “Рожева Панама” - 099 094 4327, понеділок-п’ятниця, з 9:00 до 17:30