16 March 2023, 07:58

Ми, по суті, швидка психологічна допомога” - як працюють мобільні бригади UNFPA у Дніпрі

Брат забирає пенсію у паралізованої сестри, чоловік вживає алкоголь і піднімає руку на дружину із дітьми, дружина принижує чоловіка й погрожує вигнати із дому, де подружжя мешкає, бо будинок належить їй — це лише декілька коротких історій із якими щоденно працюють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги UNFPA. 

 

Для підтримки постраждалих від гендерно-зумовленого й домашнього насильства, Фонд ООН у галузі народонаселення створив і, спільно із партнерами, забезпечує роботу 100 мобільних бригад у 21 регіоні України. Після початку повномасштабної війни, фахівці бригад почали надавати допомогу також постраждалим від травм і насильства пов’язаного з війною. 

 

За час роботи, станом на 10 березня, мобільні бригади надали допомогу майже 78 тисячам людей. 

 

UNFPA запускає серію матеріалів про те, як працюють фахівці мобільних бригад у різних регіонах. У цьому тексті — історія фахівців із Дніпра. 

 

Дзвінки, консультації, виїзди — так виглядає типовий день працівників мобільної бригади Дніпра. Отримують звернення від постраждалих від домашнього насильства, або ж перенаправлення від поліції, консультують людей телефоном, або ж за потреби приїжджають до постраждалих до дому чи у зручне для них місце, якщо зустрічатися вдома жінка чи чоловік не бажають або ж бояться. 

 

“Мобільну бригаду можуть викликати люди, які стали свідками домашнього або гендерно зумовленого насильства. Якщо сталася ситуація, яка потребує негайного втручання поліції, ми сконтактуємось також з правоохоронцями, бо у клієнтів не завжди є можливість зробити це самостійно. В такому випадку ми прибуваємо на місце разом з правоохоронцями. Часто люди спершу телефонують до нас, а не до поліції, бо кажуть: довіряють і покладаються на наших фахівців”, - розповідає Роман Горбунов, психолог за спеціальністю й соціальний працівник мобільної бригади за професією. 

 

До роботи у мобільній бригаді Роман 8 років пропрацював у соціальній сфері, зокрема, у центрі соціальних служб, й у соціальних проєктах з підтримки дітей, дорослих, ветеранів війни. 

 

Крім Романа у мобільній бригаді працює психологиня Тетяна Курносенко. У неї ж за плечима шестирічний досвід приватної практики, серед іншого, і з постраждалими від домашнього насильства. 

 

Загалом, склад усіх мобільних бригад в Україні схожий. В кожній команді працює психолог чи психологиня, соціальний працівник або соціальна працівниця та водій чи водійка. 

 

Бригада може виїжджати у радіусі 50 кілометрів від міста Дніпра. 

 

За потреби фахівці проводять психологічні консультації, надають соціальний супровід, можуть скерувати до медиків, чи юристів. За потреби, допомогти постраждалим переїхати від кривдника у безпечне місце — притулок чи кризову кімнату, де людина може перебувати цілодобово та безкоштовно. 

 

“Ми співпрацюємо з правоохоронцями. До них надходить інформація про конфліктні ситуації, вони на першому етапі усувають небезпеку тут і зараз, тоді ми до них підключаємось і стаємо такою проміжною ланкою на шляху до тривалої психологічної допомоги нашим клієнтам. Мобільні бригади працюють як швидка психологічна допомога. Ми не лікуємо, не проводимо терапію, не працюємо з агресором. Ми пояснюємо постраждалим від насильства, що ситуація в якій вона опинилась не є нормальною й що постійно перебуваючи в стані стресу вони не можуть нормально жити. Ми розповідаємо, де постраждала може отримати довготермінову безкоштовну терапію і нагадуємо, що людина не має жити із постійним ризиком для свого здоров’я й життя”, - розповідає Тетяна Курносенко.

 

За час роботи, мобільна бригада у Дніпрі надала допомогу майже 3 тисячам клієнтів, загалом всі бригади області допомогли п'яти з половиною тисячам людей. У 77% випадків мобільна бригада міста Дніпра надавала допомогу внутрішньо переміщеним особам, у 33% - місцевим мешканцям. Гендерно зумовленого насильства стосувалися  30% випадків. 

 

Мобільна бригада у Дніпрі працює за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, у координації із Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерством соціальної політики України, за фінансової підтримки уряду Великої Британії та завдяки роботі Громадської організації “М.АРТ.ІН клуб”. 

 

Контакти мобільної бригади у місті Дніпрі: 

380507300889

380676105801

Контакти мобільної бригади у вашому місті шукайте на сайті UNFPA.