06 Червень 2024, 02:32

Міжвідомча робоча група з питань захисту прав дітей та протидії домашньому насильству

Керівниця юридичної служби громадської організації «МАРТІН-клуб», адвокатка Юлія Сегеда взяла участь у засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань захисту прав дітей та протидії домашньому насильству.

Групу створили задля підвищення координації, взаємодії та ефективності діяльності правоохоронних органів з питань запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень за участю дітей та пов'язаних з домашнім насильством, а також забезпечення належного захисту прав неповнолітніх та потерпілих від домашнього насильства.

У нараді взяли участь керівники всіх обласних органів та департаментів, а також громадських організацій, які працюють в цій сфері.

Юлія Сегеда розповідає:

- Діти які постраждали від правопорушень, або стали їх свідками, або навіть скоїли правопорушення, мають отримувати весь комплекс реагування та послуг. Цього разу ми обговорювали питання дитячої злочинності, відпрацювання заходів літнього сезону, вивчали статистичні дані, які свідчать про збільшення правопорушень щодо дітей.

Також на нараді обговорили ініціативу створення Барнахусу в Дніпропетровській області. Барнахус - у перекладі «Будинок дітей» – це міждисциплінарний і міжустановчий спеціалізований центр по роботі з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів. Тут проводиться співбесіда з такими дітьми, здійснюється медичний огляд для цілей судової медицини, проводиться всебічна оцінка і надаються усі необхідні терапевтичні, психологічні або юридичні послуги від відповідних спеціалістів. Тобто постраждалих дітей не возять до різних спеціалістів по різним локаціям декілька днів, а фахівці приходять до них в цей дім, де вони отримують увесь спектр потрібних їм сервісів.

 

Довідка:

Барнахус бере свій початок від Моделі захисту дітей, прийнятої в США у 80-х роках. Уперше такі центри виникли в 1998 році в Ісландії, а потім поширилися і в інших північних країнах (у Швеції в 2005 році, Норвегії в 2007 році, в Гренландії в 2011 році, в Данії в 2013 році) під назвою Барнахус, або «Будинок дітей».