05 Липень 2022, 05:27

Фахівці Калуської громади пройшли тренінги щодо випадків сексуального насильства під час війни

Фахівці Калуської громади пройшли тренінги щодо випадків сексуального насильства під час війни

 

З 2 червня 2022 року в місті Калуш Івано-Франківської області громадська організація «Мартін-клуб» реалізовує проєкт «Комплексна підтримка внутрішньо-переміщених осіб: психосоціальна, юридична та гуманітарна допомога», який триватиме 3 місяці за підтримки Федерального уряду Німеччини у межах програми «Громадянська служба миру».

 

У рамках проєкту фахівці Калуської громади відвідали навчальні тренінги «Виявлення випадків сексуального насильства під час війни та надання комплексної допомоги постраждалим». 

 

Психологи, соціальні працівники, правоохоронці та правозахисники поглибили знання українського та міжнародного законодавства щодо захисту постраждалих, якими переважно стають жінки і діти.

 

«Ми, команда спеціалістів Калуської громади, вже маємо знання і досвід у реагуванні на випадки домашнього насильства. В нас функціонує Кризова кімната для постраждалих і налагоджена взаємодія між структурами. Однак, війна – це новий виклик для фахівців нашої тилової громади. Ми щодня спілкуємось з переселенцями з зони бойових дій і навіть тими, які вибрались з окупованих територій. Тож наша задача – бути підготовленими для надання комплексної допомоги постраждалим від сексуального насильства в будь-який час» - зазначила учасниця тренінгу, директорка Калуського центру соціальних служб Галина Дидич.

 

“Ті практичні поради, які ми отримали в ході тренінгу, є дуже цінними та своєчасними. Для юристів завжди складно робити щось уперше, так би мовити, напрацьовувати практику. А допомогу, ефективний правовий захист потерпілим від сексуальних злочинів може знадобитись вже сьогодні» - підкреслила юристка приватної практики Ірина Крамчанінова.

 

Тренерами виступили спеціалісти зі сходу України, для яких збройний конфлікт і його наслідки знайомі вже з 2014 року.  Це Олексій Гелюх, психолог і психотерапевт з Северодонецька, та Валерій Міхєй, юрист і правозахисник у сфері протидії насильства щодо жінок з м.Слов’янськ.

Проект реалізується за підтримки Федерального уряду Німеччини у межах програми «Громадянська служба миру».