26 Квітень 2023, 06:10

60 автомобілів для допомоги

Фонд ООН у галузі народонаселення передав 60 автомобілів, наданих урядом США, для допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства по всій Україні

Сьогодні Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) передав 60 автомобілів, наданих урядом США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), за підтримки уряду України, місцевим партнерам під час заходу в Києві. Ці транспортні засоби допоможуть мобільним бригадам соціально-психологічної допомоги UNFPA продовжувати підтримувати постраждалих від гендерно зумовленого насильства (ГЗН) і домашнього насильства в усіх регіонах країни.

Наразі по всій Україні працює 100 мобільних бригад, які надають безоплатну соціально-психологічну допомогу постраждалим від ГЗН та, за потреби, направляють їх до інших спеціалізованих служб. Мобільні бригади підтримують людей також у віддалених і важкодоступних районах, поблизу лінії фронту на сході та півдні України, а також перевозять постраждалих від домашнього насильства та ГЗН для отримання допомоги та послуг. Крім того, мобільні групи проводять інформаційно-просвітницьку діяльність, зокрема надають інформацію про права, доступні послуги, а також конфіденційні та орієнтовані на постраждалих варіанти підтримки. Станом на квітень вони відповіли на понад 90 000 запитів про допомогу, у тому числі щодо випадків домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства.

 

“З початком повномасштабної війни зріс і рівень гендерно-зумовленого насильства. Ось чому ми працюємо над тим, щоб кожен і кожна постраждала особа мала доступ до якісних безкоштовних послуг, створених відповідно до їхніх потреб. Ми вдячні уряду США, Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерству соціальної політики, місцевим органам влади та громадським організаціям за непохитну підтримку цієї роботи. Завдяки цим 60 транспортним засобам спеціалісти зможуть швидко й ефективно надавати широкий спектр послуг кожному, хто їх потребує”, – сказав Хайме Надаль, Представник UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, в Україні.

 

Мобільні бригади UNFPA працюють у координації з Офісом Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством соціальної політики. USAID підтримує мобільні бригади, а також інші спеціалізовані сервіси UNFPA для постраждалих від ГЗН та сексуального насильства, пов’язаного з війною, як кейс-менеджмент, гарячі лінії підтримки в кризових ситуаціях, надання наборів гідності та інші сервіси допомоги постраждалим.

 

«​Війна Росії проти України спричинила гуманітарну катастрофу для мільйонів українських жінок і дівчат. Уряд США відреагував на нагальні гуманітарні потреби тих, хто постраждав від війни. Ці транспортні засоби, надані USAID через UNFPA, допоможуть місцевим українським партнерам надавати психосоціальну підтримку та інші важливі послуги для жінок і дівчат, у тому числі постраждалих від гендерно зумовленого насильства», – сказала посол США в Україні Бріджит А. Брінк.

 

«Під час повномасштабної війни ми потребуємо ще більших ресурсів та можливостей для швидкого реагування на виклики, зокрема для попередження та надання своєчасної допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства. Я вдячна нашим міжнародним партнерам за таку підтримку, це гарний приклад результативної та злагодженої співпраці», – сказала Ольга Стефанішина, Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. – «Завдяки цим автомобілям, спеціалісти бригад зможуть надавати соціально-психологічну підтримку більшій кількості тих, хто потребує такої допомоги, виїжджаючи на виклики до найбільш важкодоступних місць, зокрема допомагати внутрішньо переміщеним особам, які не мають доступу до спеціалізованих закладів чи обмежені в пересуванні».

 

«Війна показала нам як важливо бути мобільними та діяти спільно, щоб наша допомога надійшла своєчасно тим, хто цього потребує. Наша задача в підтримці постраждалих від домашнього насильства – забезпечити виявлення таких випадків, швидке реагування, прихисток та реабілітацію постраждалих. Для цього ми об’єднуємо ресурси, які йдуть від держави на створення та підтримку таких сервісів, та допомогу від міжнародних організацій. Забезпечення мобільних бригад автомобільним транспортом дозволить прибувати туди, де вони потрібні якнайшвидше. Держава в свою чергу в цьому році скеровує 175 млн грн. на підтримку громад у наданні професійної допомоги постраждалим від насильства, у тому числі, пов’язаного з війною», – заявила Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

 

«Місто Київ реалізовує спільні проєкти з Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні з 2019 року і ця співпраця завжди показує свою результативність. У серпні ми спільно запустили перші бригади соціально-психологічної підтримки і з перших днів побачили їхню ефективність. Важливість цієї послуги полягає в її доступності та комплексності. Дуже дякуємо нашим партнерам за систематичну допомогу в розбудові ефективної системи негайного реагування та запобігання домашньому насильству», – сказала заступниця голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда.

 

«Однією із умов ефективної роботи бригади соціально-психологічної підтримки є її мобільність та наближення соціально-психологічних послуг до постраждалих осіб. Саме тому надважливим є отримання для мобільних бригад Миколаївської області сучасних і потужних автомобілей.  Вчасне надання адресної соціально-психологічної допомоги є запорукою ментального здоровʼя мешканців області», – сказала Директорка Департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації Оксана Єльчієва.

Мобільні бригади працюють за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, у координації з Офісом Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством соціальної політики України.

Послуги мобільних бригад надаються завдяки фінансовій підтримці урядів Великої Британії, Канади та США (Бюро гуманітарної допомоги USAID), Гуманітарного Фонду для України (UHF) та у межах Програми ООН з відновлення та розбудови миру, що фінансується Європейським Союзом.

Довідково

Випадки домашнього та гендерно зумовленого насильства збільшуються під час війни. Особливо від нього страждають жінки. За наявною інформацією, кожна п’ята жінка є постраждалою від однієї з форм насильства.

Фотографії: https://drive.google.com/drive/folders/16u3tGMfA7cYu76ESW5vfG_3SJAmPgmlx