28 November 2023, 08:34

Юридична підтримка від «МАРТІН-клуба» для постраждалих від домашнього насильства доводить ефективність

За поданням сервісу Sviy Prostir громадської організації «МАРТІН-клуб» до юридичної служби звернулася клієнтка, яка потерпала від систематичного домашнього насильства психологічного характеру з боку чоловіка, який проявляв безпідставну агресію, ображав нецензурною лайкою, погрожував фізичною розправою.

 

На момент звернення з початку року на кривдника було складено кілька протоколів про вчинення домашнього насильства, на підставі яких один з районних судів Кам’янського визнав його винним та притягнув до відповідальності у вигляді штрафів. Втім чоловік ігнорував рішення суду та відмовлявся платити, тоді до нього застосували більш сувору санкцію у вигляді адміністративного арешту на 10 діб.

 

Через систематичність вчинення домашнього насильства після чергового звернення потерпілої до районного управління поліції було почато досудове розслідування. Справу потерпілої взяла до супроводу юристка ГО «МАРТІН-клуб» Олена Лагода. Судовий розгляд закінчився вироком, яким кривдника визнали винним та призначили покарання 1 рік з випробувальним терміном.

В квітні 2023 року враховуючи ризики повторності домашнього насильства, що було задокументовано, наша адвокатка склала та допомогла подати до суду заяву на отримання обмежувального припису відносно чоловіка. Заяву задовольнили та видали обмежувальний припис строком на 6 місяців, яким заборонили контактувати, переслідувати, будь-яким чином розшукувати потерпілу та спільну малолітню дитину, а також наближатися до неї та малолітньої дитини ближче ніж на 50 метрів.

 

Натомість чоловік продовжував переслідувати потерпілу та її батьків, а наприкінці дії обмежувального припису перейшов до фізичного насильства та завдав ушкодження батькам потерпілої та їй самій. Тому кривднику подовжили обмежувальний припис строком на 6 місяців, яким заборонено контактувати, переслідувати, будь-яким чином розшукувати потерпілу та спільну малолітню дитину, а також наближатися до неї та малолітньої дитини ближче ніж на 50 метрів.

 

За консультативної підтримки адвокатки Олени Лагоди всі випадки було належним чином задокументовані, до поліції подано заяву за невиконання обмежувальних заходів. Під час суду свою провину обвинувачений визнав частково. Виправдовувався бажанням бачити дитину,але щирого каяття не проявляв. За відверту неповагу до обов’язковості судового рішення Кривдника судом було визнано винним  у вчиненні кримінального правопорушення та призначено покарання у вигляді 1 року обмеження волі.

 

Також адвокатокою здійснюється супровід у якості представника потерпілої матері клієнтки, якій кривдник спричинив тілесні ушкодження. Судовий розгляд кримінальної справи триває. Подальший супровід клієнтки пов’язаний з цивільними справами: колишній чоловік який не в змозі платити аліменти на дитину, відмовляється надати згоду на реєстрацію дитини для того, щоб жінка могла отримувати соціальні виплати. Тож наша клієнтка вимушена звертатися до суду знов.

Разом від березня 2023 року клієнтці надано понад 40 консультацій, складено більше 10 письмових документів та здійснено представництво у 2 кримінальних та 2 цивільних справах, поліції.

 

Ми не кидаємо вас напризволяще! Наша юридична служба працює ефективно і допоможе вийти із скрутної ситуації.

 

SVIY PROSTIR: Безпечний простір для жінок працює за підтримки Norwegian People's Aid Ukraine

 

*фото ілюстративне