02 February 2016, 11:46

«З_ТОБОЮ» - територія змін

З тобою… Сама назва проекту є емоційним слоганом соціальних дій, що пройшли в двох повоєнних містах – Дніпропетровску і Маріуполі протягом осені 2015 та зими 2016 року. З_тобою - проект-діалог людей з людьми. Людей, що мешкали тут завжди і людей, яких привела до цих міст війна. Учасники проекту – активна молодь, в тому числі виходці зі сходу України. Продукт проекту - комунікаційна платформа для порозуміння. Завдання проекту – включення в життя міст нових громадян, що змінили теріторію проживання внаслідок окупації та війни на сході України. 

Допомогав будувати стосунки Форум-театр. Форум-театр (театр Пригноблених) – інтерактивна соціальна технологія, яка ефективно використовується в світі як засіб зробити суспільство чутливим до політичних і соціальних змін і проблем вразливих членів. Автор методики Аугусто Боаль, бразильянець. Існує Декларація принципів форуму-театру. Ця Декларація, прийнята організацією “Міжнародний театр пригноблюваних”, вважає основною метою Театру пригноблюваних – зробити суспільство гуманнішим і людянішим. Театр пригноблених є потужним і гнучким комунікативним інструментом. Він визначається як система вправ, ігор і методів допомоги чоловікам і жінкам розвинути в собі широкий спектр бачення світу і себе в суспільстві. Головною темою спектаклів форуму-театру є ситуація пригноблення і несправедливості більшості в відношенні до однієї людини. Мета форуму-театру – надання інформації і отримання навичок вирішення існуючої проблеми певною людиною з використанням досвіду інших людей і з підключенням можливостей власного емоційного та соціального інтелекту. Темами спектаклів форуму-театру можуть бути самі різні проблеми суспільства: відношення між представниками різних націй, культур, релігій, проблеми ВІЛпозитивних, людей з обмеженими можливостями, питання, що стосуються здорового способу життя, наркоманії, алкоголізму, торгівлі людьми і тому подібне. В нашому випадку це є проблема примирення людей з різними поглядами і з різних територій держави, усунення ксенофобії, розрізненості українського суспільства. За технологією перед розробленням сцени вистави до групи театру запрошують експертів, які потерпають від проблеми і обирають ситуації з врахуванням їх зауважень. Спектакль складений з 2 частин: демострація проблеми, яка завершується піком конфлікту та форуму, протягом якого глядачі перетворюються на акторів і замінять одну з ролей спектакля. Актори підигрують заміні до знайдення рішення конструктивного розв’язання конфлікту

Для організації впливу за проектом був проведений тренінг для лідерів ініціативних груп, волонтерів, членів громадських об’єднань Дніпропетровська та Маріуполя. На тренінгу 30 активістів навчилися роботі за методикою Форум-тетр, побудові діалогів з громадою, ефективним комунікативним засобам через використанні соціальних мереж. Насправді, сам тренінг був великим конструктивним діалогом, під час якого громадські активісти відкривалися один для одного з неочікуваних боків, були креативними, малювали разом, танцювали разом, розмовляли всю ніч, навчалися зранку і потім знову спілкувались. У організаторів склалося враження, що молодь, втомлена дуже важкими останніми роками, волонтерскою роботою, війною, зголодніла за спілкуванням один з одним, за простими речами – бути разом, співати, читати, просто ділитися думками про майбутнє.

Проектні міста – Маріуполь та Дніпропетровськ. З кожного міста ми залучили по 15 активістів громад, 7-8 з яких були переселенцями. В кожному місті ми провели по 2 триденних тренінги для тренерів. Група складалася наполовину з маріупільчан, наполовину з дніпропетровчан. Таким чином здійснився обмін досвідом і подолання бар’єрів комунікацій як між переселенцями та непереселенцями, так і при спілкуванні людей різних теріторій. Кожен з учасників тренінга прийняв участь як в навчанні навичкам, так і в безпосередньо в перфомансах для громад обох міст під час 6 показів в кожному місті. Громади, в які приїздили учасники проекту з заходами, обрані по принципу близькості до проблеми – студентські колективи, соціальні служби, підприємства, де працюють переселенці. Також організовані вуличні покази проблемних ситуацій , до вирішення яких були включені перехожі. Всі ідеї засобів допомоги в інтеграції ВПО наприкінці проекту ми викладемо в вигляді пропозицій органам влади, кожної відповідної структурі окремо. Участь самих переселенців в дії проекта забезпечена максимально, через залучення партнерів від держави, організацій громадянського суспільства. Проект профінансував Японський уряд через ПРООН, здійснений ГО "МАРТІН-клуб".