07 November 2016, 11:09

«Життя триває» - проект наближається до екватора. Перші висновки.

В Дніпропетровській області, в селі Орлівщина відбулася зустріч неурядових організацій з восьми регіонів, які реалізують проект «Життя триває». Соціальні працівники напередодні свого професійного свята зустрілись, щобобговоритипроблеми та успіхипроекту, розробитистандартидопомоги переселенцям, які обрали для помешкання сільську місцевість.

Серед тривожних симптомів учасники зустрічі назвали зростаючу кількість звернень за продуктами харчування, одягом та взуттям. На тлі складної загальної економічної ситуації в країні, становище переселенців покращується дуже повільно. Проблеми з працевлаштуванням та доступністю житла часто змушують людей повертатись на непідконтрольні території. Сільські переселенці, так саме як і місцеве населення, часто страждають через відсутність соціальної інфраструктури. Однак, як свідчить досвід партнерів проекту, в сільській місцевості люди дуже швидко можуть придбати власне житло за умови вдалого працевлаштування чи самозайнятості. Серед успішних прикладів започаткування власної справи можна назвати вирощування рослин та розсади на продаж, виробництво та продаж молочних продуктів, розведення грибів, виробництво меду, тваринництво, птахівництво. Багато бізнес-проектів змогли стартувати завдяки підтримці міжнародних фондів, зокрема, Світової організації міграції. Одним із напрямків, в якому розвиваються проекти, започатковані переселенцями, є реабілітаційний або екотуризм.

Нажаль, багато сімей, які оселилися в селах та були в контакті з партнерами проекту «Життя триває», відмічають інертність сільського населення, відсутність прагнення розвиватись та покращувати умови життя. Іноді, створюючи в селі виробництво, переселенці не могли знайти працівників на пропоновані вакансії, що унеможливлювало розвиток проекту.

Проект «Життя триває» працюватиме ще протягом року на території восьми регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Луганської, Полтавської, Сумської та Харківської областей. Основний пріоритет проекту – допомога в адаптації сім’ям переселенців з дітьми, які переїхали до сільської місцевості. Проте отримати допомогу може кожен переселенець. Йдеться, в першу чергу, про соціальну, правову, психологічну та частково матеріальну допомогу, допомогою з пошуком корисних контактів та адаптацією у сільських громадах. Важливе місце серед партнерів проекту займають роботодавці, зокрема фермери, які зацікавлені в залученні робочих рук до села.

Всього за 9 місяців роботи допомогу від проекту отримали більше 900 переселенців. Командою проекту було надано майже 1800 різних послуг, найбільш затребуваними серед яких були консультування з соціальних питань, надання одягу, продуктовий пайок для незаможних сімей, юридичне консультування, супровід при взаємодії з держслужбами, відновлення документів, термінове надання медикаментів, сприяння в одержанні медичних послуг.