09 Червень 2011, 04:01

Підтримка молодих мам: новий тренд у захисті прав дитини

Партнерська мережа «Маленька мама» об'єднала 3 громадські організації у Донецькій області (ДММО «Альтернативний молодіжний центр»- м. Донецьк, ОМО «М.АРТ.ІН-клуб » - м. Макіївка та БФ «Пілігрим» - м. Маріуполь) навколо мети допомогти молодим соціально вразливим жінкам реалізуватися як мамам і захистити таким чином їхніх дітей від сирітської долі. На даний момент послугами «Маленької мами» користуються 18 молодих жінок: 8 мам у Макіївці виховують 10 дітей, 7 молодих жінок c 7-ма малюками в Донецьку, а також 3 мами з трьома дітками у Маріуполі. Крім того в Донецькій області існують ще кілька християнських соціальних будинків для мам з немовлятами: у м. Донецьк працює реабілітаційний центр «Дім Бертіни», де зі своїми 10-ма дітьми мешкають 7 мам, а також притулок Церкви «Рема» в Макіївці - зараз у ньому 4 мами з 8-ма дітками. Ці будинки не входять до партнерської мережі «Маленька мама», але здійснюють ту ж місію, працюють у схожому форматі і підтримують зв'язок один з одним.


За 6 місяців послугами трьох громадських організацій скористалися 35 жінок, малюки яких опинилися в небезпеці бути розлученими зі своїми мамами. Хтось із жінок мешкав в соціальних будинках, хтось просто отримував необхідну консультаційну чи матеріальну підтримку. Більшість реціпіенток - самі молоді сироти.

Статистичні дослідження показують, що країни, які витрачають менше грошей на систему охорони громадського здоров'я та соціальні послуги, в цілому мають більшу кількість дітей в інституціях. В Україні на сьогоднішній день налічується більше 100 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, близько половини цих дітей не є біологічними сиротами, тобто мають живих батьків. Більше 28 000 з них перебувають в інтернатних установах, підпорядкованих різним міністерствам - освіти і науки, охорони здоров'я, праці і соцполітики. Фахівці визнають, що якими б ефективними не були установи та інституції, вони не забезпечують належного догляду за дітьми, розлученими зі своєю сім'єю.

Вікторія Федотова, керівник НУО "М.АРТ.ІН-клуб":

- Ми вважаємо, що найбільш актуальна модель допомоги новонародженій дитині - це допомога її родині. Це пріоритет. Саме в цьому віці - до двох років - закладається фундамент фізичного та психо-емоційного здоров'я людини, і жодна інституція не може замінити дитині маму на цьому етапі. Думку, що молоді дівчата-сироти не в змозі піклуватися про своїх крихіток, ми спростовуємо досвідом своєї роботи. Такі мами дуже потребують допомоги. Допомагаючи їм, ми розриваємо замкнуте коло сирітства, в якому сирота народжує сироту ".

Тривале перебування дітей особливо раннього віку в сирітських установах має негативні наслідки для здоров'я та розвитку дітей. Економічні наслідки інституалізації дітей також негативні - держава змушена утримувати таких дітей тривалий період, в той час як підтримка сім'ї дитини, яка опинилася в кризовій ситуації, дозволяє скоротити період залежності від державної підтримки дитини та її сім'ї.
 Протягом останніх 50 років численні досідження зафіксували факти того, що у дітей, які зростають та виховуються в інституціях, часто спостерігаються затримки у фізичному, емоційному, соціальному та когнітивному розвитку (Bowlby, 1951; Hodges & Tizard, 1989; Johnson et al., 2006; Vorria et al., 1998; Wolking & Rutter, 1973).

Серед основних причин, що підштовхують батьків відмовитися від своїх новонароджених дітей економічні причини, відсутність освіти у матері, брак спеціалізованих послуг в територіальній громаді; відсутність знань у сфері статевого життя і послуг з планування сім'ї; погані умови життя і безпритульність; юний вік батьків тощо.


Олена Семикіна, начальник відділу Донецького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді:

- За даними Донецького обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, в 2010 році 125 жінок намагалися відмовитися від своїх новонароджених дітей. Троє з них зробили це без попередження (втекли з пологових будинків), 44 - скориставшись допомогою соціальної служби, змінили своє рішення. Решта 78 все-таки здійснили задумане.

У соціальних центрах молоді мами можуть перебувати зі своїми крихітками до тих пір, поки відчувають потребу в допомозі. За час перебування в центрі, їм потрібно багато чого дізнатися, багато чому навчитися.

Тетяна Носач, керівник ДГМО "Альтернативний молодіжний центр":

 - Найважливіше в нашій роботі - сформувати зв'язок між мамою і малюком. Тут всі засоби хороші. Головне, на що ми робимо акцент - це грудне вигодовування. А ще дуже важливо дати дівчині багаж життєво важливих навичок: ми вчимо наших мам готувати, прати, прибирати, робити покупки. По суті все в центрі вони роблять своїми руками. Це важливо, тому що багато хто з молодих мам, які до нас потрапляють, мають за плечима інтернат, де вони не могли цьому навчитися.

На зустріч у «Місто Сонця» приїхали дівчата з макіївської «Маленької мами» - тут вони змогли подивитися, як живеться таким саме як вони мамам у Донецьку, а також познайомилися з «випускницями» проекту.

Одна з них - Ілона Бєлодєдова. 17-річна сирота, студентка ПТУ звернулася за допомогою в «М.АРТ.ІН-клуб». Народивши чарівну доньку, Ілона докорінно змінила свій спосіб життя: кинула шкідливі звички, стала добрішою, охайнішою, чуйнішою. Рік тому вона вийшла заміж і оселилася неподалік від соціального будинку «М.АРТ.ІН-клубу». Одного разу запропонувавши свою допомогу, коли захворіла одна з виховательок, Ілона успішно пройшла стажування і тепер сама працює в «Дитячої селі» вихователем і соціальним працівником.

Інші імениті випускники - це сімейство Шейкіних: мама Катя, тато Вова і найголовніший член сім'ї - півторарічний Денис. Майбутнє подружжя закінчувало навчання в тому ж макіївському ПТУ, звідки родом наша попередня героїня Ілона, коли вони дізналися, що Катя чекає дитину. У студентський гуртожиток, де вони обоє жили, з малюком повертатися було категорично заборонено - немає відповідних санітарно-побутових умов. І молоді батьки були змушені написати тимчасову відмову від малюка. Але жити без нього вони не змогли. Не минуло й тижня, як молода мама прибігла у супроводі соціальних працівників «Маленької мами» до лікарні визволяти свого малюка. Оселилися удвох у «Місті Сонця», тато Вова продовжував жити у студентському гуртожитку, вчився. У повному складі сім'я збиралася в основному на вихідних. Як тільки обом юним батькам виповнилося 18, зіграли весілля. За допомогою юриста громадської організації вони відстояли своє право на закріплене житло.

Сьогодні вся родина живе в Макіївці - в квартирі Вови, але скоро планує розпочати ремонт у Катіному будинку - в Донецьку. Там хлопці думають оселитися вже в найближчому майбутньому, записали Дениса в чергу до дитячого садку.

«Маленькі мами», в житті яких вже вщухли бурі і негаразди, прийшли підтримати тих, кому ще треба буде пройти нелегкий шлях від розгубленості та відчаю до усвідомлення того щастя, яке прийшло в їхнє життя з появою дитини. Вони були щасливі продемонструвати на власному прикладі, що навіть у такому юному віці вони змогли стати справжніми мамами для своїх карапузів.