01 Липень 2022, 01:10

МИХАЙЛО НАЙДА: ТУТ НЕ МОЖНА ВКРАСТИ ГУМАНІТАРКУ. ТУТ МОЖНА ДОПОМОГТИ.

Михайло Найда – учасник АТО, керівник громадської організації «Чисті серця Калуш».  Віднедавна він став ще й Національним волонтером ООН.

 Довідка:

Національний волонтер ООН – це почесна і важлива місія. Ним може стати людина, що розділяє цінності і принципи волонтерства і має попередній досвід.

Для цього треба вміти працювати в команді, бажання допомагати іншим і бути відкритим до можливостей. Національне волонтерство (або волонтерство в рідній країні) – одна з програм ООН.

ГО «Чисті серця Калуш» народилося у 2018 році. Її засновником, власне, і став Михайло Найда.

Почалося все зворушливо. Якось Михайло побачив трьох дітей – дівчат-близнючок і хлопчика, які бавились у пісочниці. Ніби й звичайна картинка, але вони ділили на трьох…одну лопатку. Інших іграшок малеча не мала. Розчулений Михайло поговорив із своїми дітьми, вони погодилися поділитися, і домашні іграшки перекочували в пісочницю.

Активна діяльність ГО почалася із допомоги сиротинцям – Михайло з друзями-однодумцями об`їхали їх усі в регіоні. Далі звернули увагу на заклади для людей похилого віку та громадян з інвалідністю. Допомога була потрібна скрізь. Наступний крок – підтримка жінок з дітьми у скруті. Робили все – збирали донати й речі, сортували одяг і взуття, пакували посилки і розвозили гуманітарні вантажі потребуючим.

Так тривало майже чотири роки. У перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну Михайло Найда з партнерам оглянули всі обстріляні місця на Івано-Франківщині – дізнавалися, де потрібна допомога. Миттєво зв`язалися з друзями і впливовими організаціями у Польщі. Облаштували центр допомоги ( почали з найпростішого – змайстрували стелажі для речей, які почали збирати для постраждалих).

Зараз Калуський центр допомоги вимушено переселеним особам у Калуші – це щонайменше 90 активних волонтерів, від 14 до 75 років. Усі знають головний принцип, який сформулював Михайло Найда: тут НЕ МОЖНА вкрасти гуманітарку, тут МОЖНА допомогти.

Усі волонтери, незалежно від фаху і статусу, прийшли сюди за покликанням. А такими людьми керувати не складно, пояснює пан Михайло. Наприклад, юрист надає допомогу людині в біді захистити свої права і задоволений коли це вдається. Тобто його не треба якось мотивувати або примушувати. І так по кожному напрямку. 

 Кому зараз допомагають «Чисті серця Калуш»?

-         Збройним Силам України і тероборонцям, усім, хто боронить мир і кордони країни. Ця діяльність, каже Михайло Найда, не надто змінилася з початку війни. Хіба з`явилися нові види сучасної зброї, в яких треба навчитися розбиратися. «Навіть гранати вже інші, - сміється голова ГО, - але нічого, розберемося».

-         Вимушеним переселенцям з небезпечних територій України.

Пряма мова: 

“Волонтер, як і лікар, передусім повинен допомогти, але не зашкодити. ВПО треба дати необхідне, а далі тільки слідкувати, як вони адаптувалися, чи можуть дати собі раду. Наша задача допомогти їм стати стати самостійними не вдома. І другий сенс - відповідальність. Не можна дати військовому підробний несертифікований шолом, а новонародженій дитині - невідповідну молочну молочну суміш. Треба ретельно добирати і ліки, і засоби захисту”. 

 А ще, каже голова “ГО “Чисті серця Калуш”, важливо, щоб у головах людей не утворювалися “пролежні”.

 “Ми надаємо людям допомогу. Один раз, другий. Деякі з них звикають до цього, розраховують на матеріальну підтримку постійно, вже не хочуть працювати, а далі й не можуть. Гості Калуша, які живуть від допомоги від допомоги, втрачають мотивацію рухатись. Є ризик, що після війни ми отримаємо великий прошарок дармоїдів”.  

 

ГО “Чисті серця Калуш” розпочало програму благоустрою міста за участю людей, що були змушені покинути домівки через ворожі обстріли чи окупацію. Разом уже почистили місцеве озеро, косили траву, прибирали сміття, фарбували паркан на вулиці Хіміків. Міська влада надала тільки матеріали, працювали волонтери з числа переселенців. 

“ Тут у нас на Пушкіна, 9 (*адреса Центру допомоги), де можна і треба облаштувати сквер. Так само за допомогою ВПО ми плануємо її почистити від бур`янів, поставити лавочки і далі вже обживати затишний сквер”. 

У планах громадської організації - не зупинятися.

 “Війна не закінчилася, потреби людей міняються, їх стає більше. Наш юрист консультує з різних питань, в тому числі і майнових. Психолог відгукується на всі запити. Люди все більше нам довіряють, тому роботи додаться. Ми рухаємось вперед, і центр має працювати безупинно”.

 

Проект реалізується за підтримки Федерального уряду Німеччини у межах програми «Громадянська служба миру».