07 February 2018, 07:52

Відкрите звернення

Сьогодні представник Президента України в Верховній Раді України, народний депутат Ірина Луценко в своєму виступі заявила, що знайдено «компроміс» з громадськими організаціями щодо скасування обов’язкового електронного декларування активістами антикорупційних громадських організацій і залишилося лише «знайти підтримку в Раді».

Ми, представники громадських організацій, неодноразово зверталися до Президента України відкликати законопроекти 6674 та 6675, які вимагають запроваджують звітність для громадських організацій разом із можливими репресіями у вигляді позбавлення статусу неприбутковості. Натомість, Адміністрація Президента України провела низку зустрічей з представниками громадянського суспільства, на яких нібито узгодила позицію з представниками громадськості. Такий спосіб вирішення життєво важливих питань для понад 50 000 громадських організацій в Україні вважаємо неприйнятним та відкрито манипулятивним.

Ми продовжуємо розцінювати таку ініціативу Президента України як непропорційне втручання у діяльність громадських організацій. Такі кроки уподібнюють Україну до репресивних режимів — Російської Федерації, Казахстану, Азербайджану, Туркменістану тощо. Попри позірну турботу про прозорість та підзвітність, запроваджене регулювання у цих країнах призвело до майже повного знищення непідконтрольних владі громадських об’єднань та тотального наступу на громадянське суспільство. Прийняття законопроектів № 6674 і 6675 в Україні може стати кроком на шляху подальшого ускладнення умов для роботи громадських організацій, з яким зіткнулися НУО в недемократичних країнах пострадянського простору.

Зауважуємо, що вимога такого роду контролю держави за діяльністю громадських об’єднань не передбачена жодними міжнародними договорами.

Керівні принципи щодо свободи об’єднань Ради Європи та ОБСЄ передбачають, що «держава не повинна вимагати від об’єднань підзвітності та прозорості, однак повинна заохочувати і стимулювати їх до цього». При цьому встановлення особливих вимог до звітності допускається тільки у разі надання певних пільг та за умови, що «об’єднанню надаватиметься можливість на власний розсуд вирішувати, дотримуватись таких вимог до звітності чи відмовитись від їх дотримання, а отже — від відповідних особливих пільг».

Вимагаємо від Верховної Ради України не голосувати за президентські законопроекти 6674 та 6675 та припинити наступ на незалежність громадських організацій.

Контактна особа: Черноусов Андрій, 0971043802, aim.chernousov@gmail.com

 

ГО «Харківський інститут соціальних досліджень»
ПЦ «Поступ»
ГО «Центр інформації про права людини»
ГО «Альтернатива»
БФ «Восток-СОС»
ГО ЦГП «Альменда»
ГС «Освітній будинок прав людини в Чернігові»
ГО «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини»

 

ГО "МАРТІН-клуб"