22 February 2023, 10:36

Норвежці допомагають Дніпропетровщині долати гендерно зумовлене насильство під час війни

Громадська організація «Мартін клуб» реалізує проєкт з допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства за підтримки міжнародної організації Norwegian People’s AID в рамках ініціативи «SGBV prevention and response in Ukraine».

Так з першого лютого працює гаряча лінія «Пані Патронеса». Отримати консультацію та допомогу для постраждалих від гендерно зумовленого насильства в Дніпропетровській області можна кожного дня з 9 ранку до 9 вечора зателефонувавши на номер 099 632 77 01.

У Кам’янському і Павлограді працюють кризові кімнати. В них постраждала особа, наприклад, жінка або жінка з дітьми може отримати прихисток на період часу до 10-ти діб. Адреси кімнат не розголошують, щоб про них не дізнався агресор. А ще дуже скоро відкриється безпечний простір для жінок і дівчат на лівому березі Кам’янського. У ньому фахівці надаватимуть підтримку, юридичну і психологічну допомогу жінкам і дітям.

«В рамках проєкту ми готові надати повний комплекс послуг всім постраждалим від домашнього та гендерного насильства. Навіть грошову допомогу, щоб покрити ті найперші, найгарячіші потреби, які, на жаль, так часто виникають у постраждалих», — говорить Ганна Карпеченкова, менеджерка цього проєкту та  голова громадської організації «Пані Патронеса»

Механізм допомоги працює наступним чином: людина може подзвонити, або написати у Viber, Telegram, мессенджер на сторінці Facebook, і отримати відповідь досвідченої операторки гарячої лінії «Пані Патронеса». Якщо загрози життю і здоров‘ю постраждалої особи немає, фахівчиня надає покроковий алгоритм дій, що треба зробити. Якщо ж ситуація критична, то допоможе викликати поліцію.

«Пані Патронесса» має всі ресурси аби надавати комплексну допомогу:

- психологічна допомога;

- юридична допомога та супровід;

- медичні послуги;

- прихисток – безпечне проживання період, коли є загроза життю постраждалої особи.

«Громадська організація «Мартін клуб» є однією з мережі організацій «Пані Патронесса». До цього об’єднання входять десять недержавних організацій, які діють з метою надання допомоги, підтримки та захисту постраждалим від гендерно зумовленого та домашнього насильства на території Дніпропетровської області», — зазначила Ганна Карпеченкова.