16 December 2016, 12:22

Журналісти Громадського презентували документальний фільм про переселенців з Донбасу

Data?1481811224
Кадр з фільму «Як вдома»
 

У кінотеатрі «Київ» відбувся допрем'єрний благодійний показ документального фільму журналістів Громадського «Як вдома» про історії людей, які стали заручниками конфлікту на Донбасі, а також те, як вони розпочинають нове життя у столиці, повідомляє Громадське телебачення.

Фільм був представлений Фундацією Томсона та Hromadske.UA 7 грудня в кінотеатрі «Київ» під час допрем'єрного благодійного передріздвяного показу.

Автори фільму: журналісти Громадського Ангеліна Карякіна, Олександр Назаров, Анастасія Канарьова, Богдан Кінащук та консультант Фундації Томсон, Девід Хендс, який допомагав Громадському в рамках проекту «Голос місцевих ЗМІ: професійні стандарти та етичні норми у висвітленні конфліктів», що реалізується в Україні за підтримки Європейського Союзу.  

Кадри з фільму «Як вдома»

Робота над документальним фільмом тривала з лютого 2016 року. Головна ідея стрічки – привернути увагу до тих,  хто був змушений тікати з власного дому, дати слово їм самим.

Автори фільму Ангеліна Карякіна та Олександр Назаров

«Одна з цілей фільму – зруйнувати стереотипи про переселенців. Ми хотіли показати, хто ж ці люди, зрозуміти їх. Сподіваюсь, що нам вдалось показати життя цих людей таким, яким воно є», – говорить один з авторів фільму Олександр Назаров.

Народний театр фольклорної пісні «Дивина», герої фільму «Як вдома»

«У нас справді вийшло експериментальне кіно. Для центральних медіа головна драма переселенця – війна та переїзд – нібито позаду. Що ще говорити. «Чого ж іще від нас хочуть ці диваки?», – гадаю, так думав дехто з наших героїв. Але підпустити до себе саме в цю мить – мить вразливості, невизначеності, коли драма не лежить на поверхні – це справжній вчинок. І я надзвичайно вдячна нашим героям за це», – підкреслила авторка фільму Ангеліна Карякіна.

На допрем’єрному показі фільму гості мали змогу допомогти притулку для жінок та дітей «Рукавичка», який заснований громадською організацією «Мартін Клуб» у 2000 році.  

На рахунок ГО «Мартін Клуб» надійшло 14,226 тисяч гривень. Це частково допоможе жителям «Рукавички» профінансувати спортивний майданчик.

Телевізійна прем’єра фільму «Як вдома» відбудеться на Громадському наступного року після прем'єрного показу стрічки на міжнародних фестивалях.