26 February 2016, 01:19

У боротьбі з шахрайством Кабмін зупиняє виплати переселенцям

Відео за посиланням: 

http://podrobnosti.tv/2092048-u-borotb-z-shahrajstvom-kabmn-zupinja-vipl...

 

Добрі наміри спричинили скандал у Міноцполітики. Від припинення виплат так званим фальшивим переселенцям постраждали реальні. У список шахраїв потрапили навіть ті люди, які за півтора року жодного разу не перетинали лінію розмежування - інваліди, пенсіонери та матері-одиначки. Чому таке стало можливим і як виправдовувався міністр - дивіться далі в сюжеті.

Наташа - сирота та інвалід другої групи. Діагноз - "розумова відсталість". Більшу частину життя провела в інтернаті Донецької області.

"Жила так, не дуже. Хотіла сильно вчитися в школі", - розповідає інвалід ІІ групи, переселенка з Донецької області Наталія Горпинченко.

У 2011 Наташа стала відома на всю Україну і за кордоном. Тоді газета  Sunday Times опублікувала скандальне розслідування про те, як в інтернаті Тореза дітей морили голодом. Наташа - одна з постраждалих.

"Діти - скелети, що лежать на голих гілках. Наташа голодувала тоді теж, Наташу теж тоді використовували як робочу силу", - розповідає волонтер Вікторія Федотова.

Волонтери забрали дівчину в "соціальне" село в Макіївку. Там вона навіть закінчила школу. З початком військового конфлікту, влітку 2014 соціальне село переїхало до Дніпропетровської області. Тут, у Новомосковську, дівчина народила сина. Йому півроку.

З таким діагнозом, як у Наташі, на роботу не беруть. Жила за рахунок пенсії по інвалідності та переселенських виплат. Оформляла допомогу матері-одиначки. Але вчора у місцевому відділі соціального забезпечення - приголомшили.

"Кажуть: ви виїжджали за Україну, в Макіївку? Я кажу: ні, я не виїжджала. Мовляв, прийшли списки, ви в списку, що ви виїжджали. Ми вам виплати закрили", - розповідає Наталія Горпинченко.

Як Наташа потрапила до "чорних" списків Мінсоцполітики, пояснити важко. Вона навіть пропуск в АТО не оформляла. Десятки свідків підтвердять, що не виїжджала. Але словам чиновники не вірять, вимагають доказів.

"Запитали вчора акт від депутата вулиці. Довідку, яка з місця роботи. У інваліда другої групи! Вона ніколи не працювала, у неї психіатричний діагноз", - каже волонтер Вікторія Федотова.

Разом з жінкою та її сином їдемо в місцеве управління соцзахисту. Співробітники теж не можуть пояснити, за яким принципом складали списки, які їм надіслали з Києва. Тільки по Новомосковському району майже 300 осіб неблагонадійних.

"Вона є на даний момент в цьому списку, тому тимчасово виплата призупинена", - повідомляє фахівець відділу виплат Новомосковського управління соціального захисту населення Людмила Степанівна.

Документи у Наташі приймають, але коли розблокують виплати - не кажуть. Очільник Мінсоцполітики стверджує: помилки повинні виправляти за 5 хвилин і не розуміє, чому йому не вірять.

"Просто треба в управлінні соцзахисту фізично з'явитися і підтвердити документи, які у кожного вимушеного переселенця є, вони є. Це займе 5 хвилин! Все! Це не 5 хвилин! Почекайте, почекайте, слухайте", - наполягає міністр соціальної політики України Павло Розенко.

Для непрацюючої матері-одиначки-інваліда навіть місяць затримки соціальної підтримки - вже катастрофа. А в волонтерських організаціях запевняють: тільки від початку тижня отримали десятки звернень від переселенців, яких безпідставно запідозрили в шахрайстві.