22 March 2017, 06:35

Організації переселенців, чиновники та ЗМІ зустрілись в столиці

21 березня 2017 року в конференц-залі Національної Академії Наук відбувся всеукраїнський круглий стіл «Адаптація переселенців у місцевих громадах: роль комунікації в цьому процесі».

Згідно моніторингу регіональних медіа, що його проводить Інститут демократії ім. Пилипа Орлика, місцеві та центральні засоби масової інформації недостатньо інформують громадськість про проблеми переселенців. У той же час внутрішньо переміщені особи не завжди довіряють владі і ЗМІ.

- Це була відверта дискусія переселенців про переселенців. Розмова про податки на землю на окупованій території, які переселенці мають сплачувати, про ЗМІ, про дезадаптацію селян, що переїхали в місто і містян, що переїхали в село... про некваліфіковану працю, яку виконують 27% людей, що закінчили ВНЗ сільського профілю, а мешкають в місті. Про шахтарів, які так важко перенавчаються. Про вчителів, які залишились без роботи, бо їх забагато. Про труднощі розпочати власну справу. Багато про що ще, - розповіла керівник ГО МАРТІН-клуб Вікторія Федотова. 

- На зустрічі були присутні ті, хто щоденною роботою доводять, що для того, щоб допомогти треба брати і робити. І так вже три роки, майже без участі держави, а іноді всупереч, - охарактеризувала роботу круглого столу Олександра Дворецька, представник ГО "Схід-SOS", - Держава не може сформувати політику щодо ВПО, бо вона не має уявлення про те, хто то є ВПО.

Серед безлічі проблем, з якими зіткнулись вимушені переселенці, головні це - відсутність роботи та доступного житла. Точніше неспівпадіння цих двох факторів: в великих містах, де можна знайти роботу, задорого коштує оренда, там де можна знайти більш прийнятні ціни на житло, важко працевлаштуватись. 

Однак є такі категорії переселенців, яким доводиться нести на собі подвійний тягар бюрократичних, психологічних та побутових проблем. Такими, на думку представника ГО «Штаб юридичної допомоги військовим», юриста та правозахисника Антона Красова є воїні АТО, яки одночасно є переселенцями. 

Олена Кулагіна, яка до переїзду очолювала дитячу організацію інвалідів Донецької області, а пізніше стала куратором переселенців-інвалідів в Одесі запропонувала узаконити проживання ВПЛ в державному житлі і створити реєстр кинутого житлового фонду, а також надати пусті приміщення ВПЛ.

Про проблему стигматизації в ЗМІ розповіла експерт з питань внутрішньо переміщених осіб Інституту суспільно-економічних досліджень Тетяна Дурнева:

- Якщо подивитись заголовки в ЗМІ, то складається  враження, що крім переселенців більше злодіїв в країні немає.  

В якості одного з інструментів подолання цієї проблеми представниця Фонда Томсона Олена Садовник розповіла про проект фонду, який працює вже близько двох років:

- Ми залучаємо для навчання журналістів міжнародних експертів, даємо навички спілкування саме з переселенцями, бо якщо людина, наприклад, пережила обстріл, може знадобиться більше часу на інтерв'ю.

В ході заходу представникам медіа та громадським активістам презентували книгу "Знедолені? Нездоланнні", яку видав і готує до розповсюдження фонд Пилипа Орлика. Це вже другий том видання, присвяченого видатним особистостям, які після початку війни, ставши переселенцями, не лише змогли розпочате нове життя, але й мотивують своїми вчинками і досягненнями інших, підтримують своїх співвітчизників та борються за перемогу України.