31 Липень 2017, 08:57

Нові професії та перспективи для мам-переселенок

Мешканки правозахисного готелю “Рукавичка” беруть участь у програмі професійного навчання та розвитку підприємництва для ВПЛ у Дніпропетровській області від міжнародної організації ADRA.

Трое клієнток “Рукавички”, а також одна співробітниця МАРТІН-клубу з липня відвідують двічі на тиждень заняття з профільного навчання. Курс розрахований на півроку і передбачає окрім набуття професійних навичок можливість пройти стажування на підприємстві, отримати допомогу з працевлаштування, а також індивідуальні консультації психолога, та взяти участь у тренінгах з формування активної життєвої позиції.

Кожна з дівчат обрала фах за власним покликанням: менеджер з продажу, крий та шиття одягу, WEB-дизайнер. Одна з учасниць вирішила відновити забуті навички з кулінарії – у далекому минулому навіть працювала за цим фахом.

Інна, учасниця освітнього курсу, мешканка правозахисного готелю “Рукавичка”:

-          Я давно хочу вийти на роботу, але довгий час не мала змоги цього зробити: спочатку війна, яка змусила залишити рідне село на Донеччині. Воно зараз находиться в “сірій зоні”, я не знаю, коли зможу туди повернутись. Після від’їзду ми кілька разів змушені були міняти місце проживання, врешті оселилися з родиною в гуртожитку. Потім я завагітніла, народила другу дитину, але змушена була через агресивну поведінку розлучитися з чоловіком. Так я опинилася в Орлівщині, в "Рукавичці". Зараз молодша донька трохи підросла, і я вже можу планувати своє майбутнє. Коли дізналася, що є змога вивчитися шити, дуже зраділа. Мої мама і бабуся також були швачками. Я з дитинства бачила, як вони це роблять. Гадаю, в мене теж добре вийде. Чудово, що курси безкоштовні. Я зараз не спромоглася б оплатити власне навчання – все, що отримую, витрачаю на утримання дітей. Професія мені дуже необхідна, а якщо організатори навчання ще й допоможуть із працевлаштуванням, я буду просто щаслива.

Розуміння того, що надання соціальної, психологічної та базової підтримки (житло та часткова матеріальна допомога) – не є достатніми для багатьох клієнток правозахисного готелю, вже давно прийшло до команди МАРТІН-клубу. Деякі з жінок після нетривалої реабілітації почуваються достатньо впевнено для того, щоб повернутись до активного життя. До навчання та працевлаштування справа не доходила через те, що більшість жінок, які звертаються по допомогу, виховують немовлят. Зараз співпало багато факторів: дуже актуальна та гарно організована програма від ADRA, а також одразу декілька клієнток, в яких діти досягли дитсадівського віку.

-          Це дуже важливий крок для “Рукавички”. Все що ми робили досі – допомагали родинам, які опинилися в скрутному становищі, вижити. Більше уваги, якщо чесно, ми приділяли добробуту дитини. Маму ми підтримували рівно настільки, щоб вона була в змозі піклуватися про дітей. Допомога з набуттям професії та працевлаштуванням – це великий прогрес у відношенні допомоги саме жінці. Нашим мамам доводиться постійно долати: життєві обставини, самотність, хвороби, переселення. Вони в нас найсильніші. Нарешті ми розпочинаємо нову програму підтримуки матерів - навчання, працевлаштування, підтримка малого бізнесу. Сподіваюсь, вони стануть впевненішими у своїх силах та зможуть реалізувати свої таланти, - розповіла Вікторія Федотова, керівник ГО МАРТІН-клуб.