21 December 2017, 02:38

Життя триває. Знайомство з учасниками: Восток-SOS

Про наступного нашого партнера можна було б написати багато - адже знайомство з людьми, які працюють в благодійному фонді Восток-SOS, відбулося 16 років тому. Тоді ще це була луганська громадська організація "Поступ", яка згуртувала творчих та соціально активних молодих людей довколо ідеї порятунку дітей вулиці. Для них активісти створили денний центр, де безпритульні діти могли поїсти, зігрітись та поспілкуватись з небайдужими дорослими. Схожу роботу в сусідній області робив молодий МАРТІН-клуб.

Потім у 2009-2012 разом ще з чотирма громанськими організаціями ми створили Мережу правозахисних дитячих центрів Донбасу. Саме завдяки партнерству ГО з Донецької і Луганської областей нам вдалося отримати дивовижні кейси - коли одна людина могла отримати широкий спектр гуманітарних, соціальних та правозахисних послуг від партнерів мережі.  

Після початку військового конфлікту в Криму та на Сході луганські активісти переїхали до Києва та поєднали зусилля з переселенцями з інших окупованих регіонів. Головною метою стала допомога землякам, які постраждали внаслідок війни, тим хто залишився в прифронтових селах, тим хто переїхав, тим хто й досі виживає в окупації.

Восток-SOS - це величезна кількість різноманітних напрямків роботи - від гуманітарної допомоги до розважальних святкових заходів для малечі, яка кожен день чує постріли та вибухи, живучи поблизу лінії розмежування. Одні з основних напрямків - правозахисна діяльність, інформаційна робота (зокрема висвітлення подій на Сході та в Криму а також проблем переселенців у виданні informator.media) та психологічна допомога постраждалим. Окремий надважливий напрямок роботи - лобіювання законів в інтересах ВПО.

Складно описати весь той величезний спектр суспільно важливих послуг, які надають українцям у Восток-SOS. Нехай краще вони розкажуть про себе самі за допомогою відео, яке зняли про себе з приводу трьохріччя з моменту появи організації. 

See video